Delicatessen

Ultzama bailarako produktu nabarmenenak bertako belardietatik eta pagadietatik datoz zuzenean.

Aste mikologikoa eta Onddoaren eguna

Perretxiko eta onddoen munduan hasi nahi duzu?

Orduan, Ultzama bailarako parke mikologikoa zure lekua da eta zure aste mikologikoa zure ezinbesteko hitzordua.

Bertan, Larraintzar hiriburuan, Onddoaren Eguna ospatzen da. Bertan, perretxiko mundua eta enpresa saltzaileak, artisauak eta boilurraren museoa biltzen dituen azoka biltzen dira.

Perretxiko freskoen erakusketa nagusia oso erakargarria da, espezie ugari dituelako. Txikienek ludotekan ondo pasa ahal izango dute, edo familiarekin paseatu parkeko bidezidorretatik eta ibilbideetatik.

Eta publiko guztiaren aho-sabairako, perretxikodun talo ekologikoez gain, ezin dituzu ibarreko taberna eta jatetxeek prestatu dituzten pintxo mikologiko gozoak galdu.

Eman izena perretxiko-urperatze horietan – urteko hilabete gehienetan daude eskuragarri –, Ultzamako haraneko zelai berdeez eta herri pintoreskoez gozatzen duzun bitartean. Hilero perretxiko ezberdinak eskaintzen ditu eta Parke Mikologikotik aurrez aurreko ikastaroak eskaintzen dituzte internet bidez.

BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama

Menu mikologikoa

Orgi jatetxeak perretxikoz eta onddoz egindako hainbat plater eskeintzen ditu, baita menu mikologiko bat ere. Menu horrek 5 plater eta postre bat ditu, sasoi bakoitzeko perretxikoekin eginak. Urte osoan zehar perretxikoak dituzten platerak daude, baina menu mikologikoa sasoian egoten da bakarrik.

Mamia eta mamiaren eguna

Ultzamako nagusiek diotenez, txikiak zirenean eta ultzamarrak abeltzaintzatik eta nekazaritzatik bizi zirenean, artzainek denboraldi luzeak ematen zituzten mendian. Bakarrik, ardiak lagun bakar. Neguko hilabete gogorretan bordetan babesten ziren, beren animaliez inguraturik hotz sarkorrari aurre egiteko.

Diotenez, artzainek zenbait egunetarako janaria eramaten zuten zurron batean eta, zortea zutenek, senitartekoren baten bisita jasotzen zuten etxeko albisteekin eta janari beroarekin. Hala ere, ultzamar horiek bazuten sekretu bat artzaintza-egun luzeak hobeto jasateko; mamia. Euskarazko mamia ardi-esnearekin eta hartzigarri natural baten laguntzarekin egindako esnekia da.

Nafarroan du jatorria, eta epizentroa Ultzamako haranean dago. Han, mamia goiko planora igotzen da, esnearen kalitateagatik eta egiteko erabiltzen den mimoagatik.
Baina, egia esan, gaiaren magiak, eremu honetan aspalditik egiten den produktua berezi egiten duenak, berau prestatzeko erabiltzen den metodoa da. Artzainek egurrezko eta itxura nahastezineko ontzi bat erabiltzen zuten jezteko – kaiku izenekoa –, geroago, ontzi horretan bertan eta harri gorien laguntzaz, esnea irakiten zuten. Xehetasun horrek ematen zion gero mamiari erre edo ketu beharreko opari berezi bat, euskaraz “kizkilurrin” deitzen dena.

Ultzamara iritsi eta bere mamia dastatzen dugunean, ez dugu ehundura gelatinosoa duen mokadu baten zain egon behar, baizik eta ardi-esne gatzatuaren koilarakada krematsu eta atsegingarri baten zain.

BOamkVovSlTmNTnwMIESPtG4FGQCXXU2HkGltYiw

Postres Ultzama

Nafarroako Ultzama bailaran sortu zen ardiak zaintzen eta esneki autoktonoak eta kalitatezkoak egiten espezializatutako familia-enpresa hau..

Antzina, ardi-esnea urkiaren zurezko ontzi batean jezten eta biltzen zen, kaiku izenekoan, eta esne hori irakiteko, ontzia egurrezkoa zenez eta zuzenean sutan jarri ezin zenez, harri gori-goriak erabiltzen ziren (esne harriak), esnea irakinaraziz isurtzen zirenak, eta, horrela, erredura bereizgarriaren (kizkilurrin) usain eta zapore bat lortzen zen.

Ultzama postreak, tradizioarekin jarraitzeko, kizkilurrin zapore hori duen ardi esnea egiten du, zure etxetik mami tradizionala egin dezazun. Horren ondorioz, ingurumena errespetatzen duen ardiaren esne freskoarekin etxeko postre batzuk egiten dira.

Ordutegia
L-V 9:00-14:30 16:30-19:00
Telefonoa

Goshua

Desde 1960, en Goshua elaboramos postres y yogures basados en las recetas de siempre. Tratamos de llegar a ti en cada cucharada. A través del sabor, el aroma, la textura,… e incluso del tacto inconfundible de nuestro tarro de terracota.

Porque Goshua es mucho más que un postre. Es el valor de la tradición, el respeto al pasado, la firme elección de lo natural, el amor por la naturaleza… Es la historia de un sabor compuesto por un sinfín de pequeños relatos que, desde aquí, queremos compartir contigo.
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
Webgunea
www.goshua.com
Helbidea
Polígono 31797, Elordi Ind. B Kalea, 2, 31797 Iraizotz
Ordutegia
L-V
9:00-20:00
Telefonoa

Bigaultzama

Bigaulzaman gure txahalen haragia eramango dizugu etxera.

Haragitarako behi ekologikoen abeltzaintza-ustiategi txiki bat gara.

Gure txahalak beren amekin batera elikatzen dira larreetatik eta amaren esnea Ultzamako belardietan.

www.bigaulzama.es

BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama
BeeUltzama